Vilka ridstilar som finns


Som bekant finns det olika ridstilar inom ridsporten. Ofta tänker man på den klassiska ridstilen som man använder sig av vid hoppning och dressyr, Westernridning och kanske Islandsridning som är vanliga former av ridstilar som vi har i Sverige. Dessa stilar härstammar från olika delar av världen och har utvecklats för att passa de hästarna samt det arbete man har utfört. Egentligen grundar sig alla på samma signaler till hästen, att den ska gå fram för skänkeln, följa vikthjälperna och arbeta i balans. De som skiljer stilarna åt är mestadels utrustningen samt detaljer och vad man fokuserar på när man tränar. Det kan självklart kännas ovant att börja rida westernridning om man har ridit klassiskt innan, men efter ett tag kommer man snabbt in i det om man redan har ridningens grunder.

Engelsk ridning

Engelsk ridning, klassisk ridning eller skolridning som den också kallas är den vanligaste stilen som används i Sverige och är den ridning man vanligtvis lär ut på ridskolor. Vid denna ridning använder man en engelsk sadel av hopp, dressyr eller allroundmodell beroende på vilken inriktning man rider. Vid engelsk ridning ska du ha en så kallad lodrät sits, ett tramp i stigbyglarna och en rak rygg samt något framåtlutad vid hoppning. Hästarna ska gå fram för skänkeln, vara avslappnade och ha ett stöd i tyglarna. Denna ridstil härstammar från Frankrike och Storbritannien.

Westernridning

Denna form av ridning härstammar och har sina rötter under 1700 och 1800-talets gamla boskapsskötare i USA. Långa dagar och arbete med boskap till häst krävde att man hade en bekväm sadel samt ridstil. Här har man till skillnad från den klassiska ridningen en mer avslappnad position med fötterna lite framför kroppen samt ganska långa stigläder. Hästarna rids också mer med vikthjälper och längre tyglar vilket gör att de också arbetar i en lägre position och form än vid klassik ridning.

Galoppsporten

Inom galoppen har man en annan typ av ridning och utrustning då syftet här är att hästarna ska springa så fort som möjligt. Stilen är utvecklad för att minska luftmotståndet så mycket som möjligt samt ge hästarna fri rygg vid lopp. Ridstilen här är därför utvecklad till att man sitter högt samt framåtlutad över hästens hals. Sadlarna är otroligt lätta och jockeyn som rider löp är ofta korta och lätt i kroppen.

Islandsridning

Islandshästar härstammar från Island där de också är den enda hästrasen som existerar. Då dessa hästar har tölt samt passgång som extra gångarter utöver skritt, trav och galopp så har man utvecklat en ridstil som passar dessa hästar. Stilen kan liknas den man använder vid westernridning som är mer avslappnad och med längre stigläder. Precis som hos boskapsskötarna i USA så har (och fortfarande) islandshästen använts till att rida längre sträckor. Trots att de flesta islandshästar är stora som ponnyer så rider och tävlar vuxna människor på denna hästras vilket också påverkar hur stilen har utvecklats.

 

Akademisk ridkonst

Denna stil är egentligen den stil man använde innan 1900-talet och användes ofta i krig. Man lärde då hästen stegringar, bakutsparkar, språng med sparkar mm för att klara sig i strider helt enkelt. Vid själva ridningen använder man sig ofta av en sadel av spanskt ursprung, stiglädren är längre precis som vid klassisk dressyr och man rider ofta med enhandsfattning vid den akademiska ridningen.