Grevlundagården –Den unika gården på Österlen i Skåne


Grevlundagården är den gård som Peder Predricsson och Lisen Bratt Fredricsson driver utanför Kivik på Österlen i Skåne. Både Peder och Lisen har tävlat på internationell nivå i hoppning och deltagit i OS. Peder tog OS-silver så sent som i Rio 2016 samt vann folkets Jerringpris vid idrottsgalan 2017. På Grevlundagården driver dem främst verksamhet för hopphästar i form av tävling, träning och försäljning. Gårdens huvudsakliga verksamhet har tidigare fram till 2001 bestått av fruktodling, vilket fortfarande finns kvar även om det är tävlingshästar som nu är största fokus. Målsättningen för verksamheten är att på lång sikt arbeta för kvalité och ge hästarna de bästa och mest optimala förutsättningarna för att nå bästa möjliga potential.

Från fruktodling till hästanläggning

När Lisen och Peder letade gård i Skåne blev de tillslut tipsade om Grevlunda och blev förälskade direkt. Den kuperade terrängen var perfekt för att träna hästarna allsidigt och att bo nära havet kändes som en självklarhet för Lisen. Gården fick tack vare ryttarparet ett nytt liv, ett stort stall, ridhus, ridbana, skrittmaskin och hagar byggdes till i passande stil. Bostadshuset är från 1700-talet och var nyrenoverat på 90-talet, så där har inte mer än mindre ändringar gjorts. Stilen är mixad av ärvda saker, antikviteter och möbler samt föremål från 50-talet. För Lisen och Peder är det viktigaste inte att det ska se ut som en inredningstidning utan att behålla husets själ.

 

Drivkraften för paret är deras gemensamma och genuina hästintresse och att utveckla den verksamhet de har på gården. Här ska det vara bästa kvalité på allt och fokus även på små detaljer vilket är det som gör skillnaden i det långa loppet. Trots att det är hårt arbete och slit 7 dagar i veckan så är det ett underbart liv de har på gården. Verksamheten och gården har långsamt växt till den stora verksamhet de idag bedriver. De har tagit fram flertalet fantastiska hästar som de själva tävlat och även sålt till ryttare som exempelvis Meredith Michaels Beerbaum.

Design och konst

Peder Fredricsson är inte bara en fantastisk ryttare utan även konstnär och grafisk formgivare. Han målar mestadels hästar i olika färger och med en speciell karaktär där man tydligt ser hur han fångar djurens styrka och elegans. Tavlorna brukar både säljas och ställas ut, så har man chans till att se en utställning med dessa tavlor bör man inte missa tillfället.

Förutom att Peder målar så är han också formgivare och tar fram företagslogotyper, även här är det hästföretag och motiv som är i fokus. Något man kanske inte vet är att många kända företag inom hästbranschen har en logotyp designad och framtagen av just Peder. Några kända är bland annat Sweden International Horse shows nya logotyp, tävlingssystemet Equipes logotyp, Trust, Lövsta Stuteri, Stockholm ridsport, Equalityline, Glengordon mfl har en logga gjord av Peder. Enligt honom själv är detta bara en bisyssla då det är hästarna och sporten som tar upp den mesta tiden. Men han har faktiskt en två-årig utbildning inom grafisk design som han gick på 80-talet som grund.

För att läsa mer och se fantastiska bilder på gården besök: www. http://grevlunda.com/